2012. április 25., szerda

Vintage

A vintage stílus ihlette:


és ezek a képek:




2012. április 22., vasárnap

Tavaszias apróság

Az esős idő és valami vírus bentre kényszerít, de azért előnye is volt. Ez:


2012. április 18., szerda

Táska lett

vagy inkább tarisznya? :)



2012. április 15., vasárnap

Tovább is van

Kimásolom az előző hozzászólásomból a lényeget, hátha valaki nem olvasta és érdekelné a ferdepántkészítő lelőhelye:
"Én az enyémet - nagy türelmetlenségemben - a West Endben vettem: Varrógépcentrum
de rendelni is lehet, például a Varróvilágban."

És megmutatom ami abból a ferdepántkupacból készült:

Az egyik színt lerögzítettem

A másikat pedig közéfűztem


Mikor megvolt a kellő méret az aljánál is levarrtam, hogy ne mozduljon el


Kivágtam a farmerból egy szív formát és a szövött alátéttel pótoltam.




2012. április 14., szombat

Újabb infók

Margónál találtam a ferdepánt szabáshoz egy jó leírást illusztrálva. Nézzetek be hozzá:)

2012. április 11., szerda

Variációk

A ferdepánt egyik bevasalt szélét kihajtjuk és az él mentén kell varrni. Ha az elszegni kívánt anyag színére varrunk először, akkor a hátoldalán kézzel tudjuk a varrás mentén a visszahajtott pántot felvarrni. Ez kis munkáknál célszerű. Szépen mutat, mert a munka színén nem látszódik varrás, mint nálam a telefontokon.
 Ez így készült: 


Nagyobb darabnál, vagy ha a tűzést kifejezetten díszíteni használjuk, akkor nyugodtan varrhatjuk a pántot az anyag visszájára és a színén tűzzük.
Ezzel a módszerrel készült a könyvhurcolászó alkalmatosság a lányomnak:


Azt viszont, hogy mikor mennyire kell meghúzni, illetve engedni a pántot leginkább gyakorlással lehet kitapasztalni. Az első varrás után érdemes a széleket kicsit lekeskenyíteni, ha kanyarodik az anyag akkor pedig bevagdosni. Szebben fekszik ki a kész szegés.

2012. április 9., hétfő

Ferdepánt készítés

Vera kérte, hogy mutassam meg a ferdepánt készítő "működését". Ezen a húsvéti hétvégén végre nem kellett dolgoznom és le tudtam ülni a gép mellé ismét.
Én egy közepes méretű készítőt választottam, a mérete 12 mm.





Az ehhez leszabott pántok 2,5 cm szélesek.



A pántot át kell húzni az eszközön.


Rögtön el is kezdi behajtani a széleket.


A vasalót közvetlenül a behajtott csíkra kell tenni, hogy rögtön levasalódjon ahogy kijön a készítőből és ne legyen ideje kirúgni magát.


A másik oldalon úgy kell tartani, hogy az anyag mindig középen legyen, és lassan húzni, a vasalóval együtt. Olyan képet nem tudtam csinálni, ahol fogom is és vasalom is, mert akkor ki tartja a fényképezőgépet? :)


Alakul a pánt. 


Kész is! Az eleje és a vége nem mindig sikerül igazán szépre, de azt újra lehet vasalni, vagy le lehet vágni.


Szeretek vele dolgozni, ilyen sokat csináltam:


El is határoztam, hogy veszek egy szélesebbnek valót is, mert ha vastagabb anyagot kell szegni, akkor jobban mutat és dolgozni is könnyebb egy szélesebb ferdepánttal.

Folytatom...

2012. április 1., vasárnap

Tavaszban

Mikor sokáig nincs időm varrni, csipkézni, akkor jövök rá, milyen sokat jelent nekem a kézimunka. Nap, mint nap látni, ahogy a félig kész dolgok várnak a varrógép asztalon, az anyagok szép rendben a fiókban és én épp csak rájuk nézek, és csak fejben tervezek mert a munkahely emészti az időmet és az erőmet. Az utóbbi időben, csak enni és aludni jártam haza, a mai volt az első olyan nap az elmúlt hónapban, hogy varrni is tudtam végre.
A lányom szeret olvasni és sok könyve van. A suliba busszal jár és mivel naponta legalább 1 órát utazik, hát az olvasnivalót szereti magával vinni. Viszont mindig sajnálta, hogy drága könyvei az iskolatáskában ütődnek, kopnak a tankönyvekkel, ezért megkért, hogy csináljak neki valami tokot, amibe beleteheti az éppen aktuális olvasnivalót. 
A szív mintát már mutattam. Nagy segítségemre volt a kialakításában a ferdepántkészítő. Megfűztem az alapot és olyan volt, mint régen a gyerekekkel a papírfűzőlappal dolgozni. Kapott egy vékony, drapp szövet bélést. Tudtam, hogy valami fiatalos, rojtos megoldást szeretnék, ezért nem volt cél, hogy hajszál pontosan szegjem el a szélét, és mivel tényleg tavasz van, öröm volt ezzel a sárgával szegni a szélét. Semmi gomb, vagy kapocs, csak ráhajtja a tetejét és kész, mert sokféle mérethez kell majd igazodnia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogtalálkozó

Témába vág:)

Régebbi érdekességek.

Blogtali2011